SI
Show menu

Fizična aktivnost

Različne fizično funkcije, mobilnost in sposobnost za opravljanje dejavnosti vsakdanjega življenja s staranjem upadajo. Redna telesna dejavnost lahko pomaga pri počasnejšem upadanju različnih s staranjem povezanih fizični in psiholoških funkcij.


Redna telesna dejavnost je ena od najpomembnejših stvari, ki jih lahko storimo za naše zdravje, saj lahko prepreči veliko zdravstvenih težav, ki jih povzroča staranje. Prav tako pomaga pri boljši mišični masi, tako da lahko starejši še naprej opravljajo svoje vsakodnevne dejavnosti, ne da bi postali odvisni od drugih.


Imejte v mislih, če opravljate malo ali skoraj nič telesnih aktivnosti je to lahko slabo za vas ne glede na vaša leta ali zdravstveno stanje. Nekaj telesne dejavnost oz. vadbe je bolje kot nič.

Priporočena količina vadbe za starejše odrasle je enaka kot pri odraslih, starih od 18 - 64 let - torej najmanj 150 minut na teden (približno 30 minut 5 dni v tednu) zmerne intenzivnosti telesne aktivnosti. Vendar pa večina starejših odraslih  ne izpolnjuje teh priporočil. Motivacija starejših za sodelovanje pri fizični aktivnosti je odvisna od številnih osebnih stališč, primernih priložnosti ter širših dejavnikov iz okolja. starejši prav tako niso motivirani, da sodelujejo pri  dejavnostih, ki služijo kot kot pomoč pri preprečevanju padcev. Vendar pa bodo starejši opravljali te dejavnosti, če vedo, da jim bodo le te pomagale, da ohranijo svojo neodvisnost in jim omogočile, da še naprej ukvarjajo z dejavnostmi, ki jim omogočajo vključevanje v aktivno življenje tudi kasneje. Potrebno je torej učinkovito motiviranje starejših, da opravljajo telesno vadbo.


Motivacija posameznika, da opravlja telesne aktivnosti bo odvisna od:


• pozitivnega odnosa do telesne aktivnosti


• prepričanja v prednosti telesne dejavnosti


• občutka zaupanja, uspeha in dosežkov


• verovanje v človekovo sposobnost biti aktiven (samoučinkovitost)


• če so to dejavnosti, ki so sicer v skladu z osebnimi cilji, identiteto in življenjskim slogom


• socialne podpore prijateljev in družine.


Posledice nedejavnosti in sedečega načina življenja: 

Podatki kažejo, da je stopnja telesne aktivnosti med starejšimi odraslimi (65+ let) nizka in, da sedeč način življenja narašča s starostjo. Mnogi starejši odrasli vsak dan preživijo več ure v sedečem položaju ali ležijo. Brez redne vadbe imajo lahko ljudje, starejši od 50 let različne zdravstvene težave, vključno z:

- zmanjšano mišično maso, močjo in telesno vzdržljivost

- zmanjšano trdnost kosti

- zmanjšano koordinacijo in ravnotežje

- zmanjšano mobilnost

- zmanjšano funkcijo srca in ožilja in funkcija dihal

- zvišan krvni tlak

- povečano raven telesne maščobe

- povečano občutljivost na motnje razpoloženja, kot sta anksioznost in depresija

- povečano tveganje za različne bolezni, vključno z boleznimi srca, presnovnimi bolezni in kapjo.


Koristi telesne dejavnosti za starejše odrasle

Starejši odrasli lahko imajo veliko koristi od redne telesne dejavnosti. Ni potrebno, da je le ta naporna za doseganje koristi za zdravje. Starejši odrasli lahko pridobijo pomembne koristi za zdravje z zmerno količino fizične aktivnosti, po možnosti vsak dan. Zmerna količina aktivnosti je npr. pri daljši vadbi zmerno intenzivne aktivnosti (npr. hoja) ali v krajših vajah malo večje intenzivnosti (npr. hitra hojo). Zdravstvene koristi je mogoče pridobiti s pomočjo več telesne dejavnosti, bodisi s daljšim trajanjem, večjo intenzivnostjo ali frekvenco. Ker se nevarnost poškodb poveča na visoki ravni telesne dejavnosti, je potrebno biti pazljiv, da se ne vključijo v prevelikih količinah dejavnosti. Starejši, ki so prej pretežno živeli sedeči življenjski slog morajo pričeti s kratkimi intervali zmerne telesne dejavnosti (5-10 minut) in postopoma nadaljevati k večji intenzivnosti.


Po podatkih Nacionalnega inštituta za staranje, vadba ni samo za starejše na mlajšo starostno območju. Ljudje, ki so 80, 90 ali več, lahko tudi velike koristi od telesne aktivnosti. redno telesno dejavnostjo lahko pomaga preprečiti ali odložiti nekatere bolezni in invalidnosti kot starostjo. V nekaterih primerih se lahko izboljša zdravje in neodvisnost starejših ljudi, ki že imajo bolezni in invalidnosti, če je to storjeno na dolgi rok, redno.

Fizična aktivnost je zelo pomembna za zdravo staranjeZanimive povezave: